Nieuws
Hou je huis koel

Hou je huis koel

29 juni 2020 om 16u03

De MilieuAdviesWinkel werkte in opdracht van de Provincie Oost-Vlaanderen een studie uit over hoe je in tijden van klimaatopwarming je huis koel kan houden. 

De voorbije zomers kregen we regelmatig te maken met hittegolven. We krijgen een klimaat van meer extremen: te nat in de winter, te warm en te droog in de zomer. In huis kan de temperatuur dan enorm oplopen met slapeloze nachten en lome dagen tot gevolg. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kan toepassen om je woning voor te bereiden op de hete zomers. We bespreken de bouwkundige maatregelen en de technieken die je kan toepassen op je woning. De focus ligt op residentiële gebouwen en op de aanpassing van bestaande woningen. Er werd een infonota en een schema ontwikkeld met de mogelijke maatregelen om het zomercomfort op peil te houden 

Zorg er eerst voor dat de hitte niet kan binnenkomen in de woning. Meest effectief daarvoor zijn: een koele omgeving creëren rond je woning met planten en bomen, buitenzonwering voorzien en 's nachts intensief natuurlijk ventileren. Vervolgens kan je ook maatregelen nemen aan buitenmuren en daken om de hitte verder buiten te houden. Als het binnen onvermijdelijk toch opwarmt, zijn er verschillende koeltechnieken die je kan toepassen. Passieve technieken genieten daarbij de voorkeur, gezien het lagere energieverbruik. Airco gebruik je best niet. Per maatregel is er meer informatie te vinden in de infonota. 

Je vindt alles op de website bouwwijs.be/houjehuiskoel.

Dit project kwam tot stand in in het kader van het Interreg 2 Zeeën project Cool Towns. Meer info op https://www.cooltowns.eu/

interreg cooltowns 0

Facebook

Steun ons en word lid van Gents MilieuFront

De MilieuAdviesWinkel is het servicepunt duurzaam wonen en bouwen van Gents MilieuFront.
Voor slechts 5 euro per jaar ben je lid en steun je onze werking. Lees er meer over op de website van Gents MilieuFront vzw.

GMFlogowit

Over ons

De MilieuAdviesWinkel is het servicepunt duurzaam wonen en bouwen van het Gents MilieuFront (GMF vzw).

Sinds 2002 geven wij duurzaam (ver)bouwadvies aan particulieren en lokale besturen en zijn daarmee pionier in Vlaanderen!

Contact Info