Nieuws
Beeld: De Morgen Beeld: De Morgen

Heibel over nieuwe isolatienorm: ‘Huis bouwen wordt tot 10 procent duurder’

19 november 2019 om 10u53

Vlaams parlementslid voor CD&V Robert Bothuyne stelt in een interview met De Morgen de nieuwe isolatienorm 2021 in vraag.

"De vraag is of de maatregel zijn doel niet voorbijschiet. Het gevaar is dat mensen een groter deel van hun budget moeten besteden aan hun ruwbouw, waardoor ze minder geld overhouden om te investeren in duurzame energiesystemen.

"Nieuwbouwwoningen zijn per definitie de meest energiezuinige op de markt. Ze ontbetaalbaar maken voor modale gezinnen is maatschappelijk noch ecologisch een goede zet.”

(Klik hier voor het volledige artikel in De Morgen: https://www.demorgen.be/nieuws/heibel-over-nieuwe-isolatienorm-huis-bouwen-wordt-tot-10-procent-duurder~b55113f9/?utm_source=browser_push&utm_medium=push&utm_campaign=pushnotificaties)

 

Wij hebben enkele bedenkingen:

- Duurzame energiesystemen zoals een warmtepomp hebben pas zin als de warmtevraag eerst gereduceerd wordt. De woning goed isoleren is dus van cruciaal belang zowel bij nieuwbouw als bij renovatie.

- Nieuwbouwwoningen zijn meestal vrijstaande woningen, dus met een groter verliesoppervlak in vergelijking met rijwoningen.

- Nieuwbouwwoningen worden meestal gebouwd in nieuwe verkavelingen. Dit betekent extra kilometers wegen, waterleiding, elektriciteitskabels en gasbuizen en vaak ook extra autogebruik. Als je dan rekening houdt met de afgeleide CO2-productie is dit helemaal niet energiezuinig.

 

Conclusie:

- De normen moeten niet afgezwakt worden. Isoleren en duurzame energiesystemen op basis van hernieuwbare energie moeten betaalbaar gemaakt worden.

- Een goede ruimtelijke planning is minstens even belangrijk. Dringend werk maken van de betonstop dus.

 

 

Facebook

Steun ons en word lid van Gents MilieuFront

De MilieuAdviesWinkel is het servicepunt duurzaam wonen en bouwen van Gents MilieuFront.
Voor slechts 5 euro per jaar ben je lid en steun je onze werking. Lees er meer over op de website van Gents MilieuFront vzw.

GMFlogowit

Over ons

De MilieuAdviesWinkel is het servicepunt duurzaam wonen en bouwen van het Gents MilieuFront (GMF vzw).

Sinds 2002 geven wij duurzaam (ver)bouwadvies aan particulieren en lokale besturen en zijn daarmee pionier in Vlaanderen!

Contact Info