Nieuws
Vlaming bouwt steeds kleiner

Vlaming bouwt steeds kleiner

16 augustus 2017 om 13u41

Bijna halvering woonoppervlak in 25 jaar tijd.

Nieuwbouwwoningen worden steeds kleiner. Ter vergelijking: in 1990 was de oppervlakte van een nieuwe woning nog 222 vierkante meter. Vorig jaar, in 2016, was dat 133 vierkante meter. In ruim 25 jaar tijd is onze woonoppervlakte dus bijna gehalveerd. "Want bouwgrond wordt steeds duurder, we kunnen het niet meer betalen", zegt de Vlaamse Confederatie Bouw. "In Vlaanderen is de woonoppervlakte beperkt. Er zijn steeds minder bouwgronden beschikbaar. Die paar bouwgronden worden dus gewoon duurder. Daarom gaan we kleiner bouwen", zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie bouw.

"En bij nieuwe appartementen is het nog opvallender. In 1990 was een nieuw appartement gemiddeld 123 vierkante meter groot, vorig jaar was dat nog maar 66 vierkante meter." Dillen vindt dat een opvallende tendens.

Al is er volgens Dillen nog een andere reden. "Wie een nieuw huis zet, moet zich aan heel strenge regels houden wat betreft isolatie en ventilatie. Dat maakt bouwen ook een stuk duurder. In se is dat geen groot probleem, want een hoogrendementsglas of zonnepanelen betalen zichzelf na verloop van tijd terug. Maar als je bouwt, moet je natuurlijk én die dure bouwgrond én die kosten in duurzame energie in één keer doen."

We bouwen dus kleiner, maar dat wil niet zeggen dat we voor altijd klein gaan wonen. "Veel jonge Vlamingen kopen eerst een appartement, en later een kleine woning. Maar na verloop van tijd – als er kinderen komen – willen ze toch wat meer ruimte en een tuin. Dan wordt die kleinere woning doorverkocht, en gaan ze groter wonen."

Link naar volledig persbericht: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.3048092

(Ver)Bouw steeds met deskundig advies!

MilieuAdviesWinkel adviseert bij nieuwbouw steeds om niet groter te bouwen dan nodig, dit op een compacte manier te doen en zeker geen toegevingen te doen op de bouwschil. Een goed georiënteerde, compacte en degelijk geïsoleerde woning is het halve werk. Besparen kan steeds door werken zelf uit te voeren of uit te stellen. We denken hierbij aan allerhande technieken (om zelf uit te voeren) en afwerkingen (om uit te stellen) van vloeren, wanden, binnendeuren, vast en los meubilair, enzovoort. Ook het integreren van alle energetische aspecten in een vroeg stadium kan de kostprijs drukken vanwege kortere leidingen en kanalen, enzovoort.

Mensen die bouwen of verbouwen kunnen bij MilieuAdviesWinkel steeds terecht voor (gratis) duurzaam (ver)bouwadvies, in elk stadium. Ook renovatiebegeleiding (voor niet-vergunningsplichtige werken) wordt aangeboden. Ons team van deskundige (architecten) adviseurs staan klaar voor al uw vragen.

Facebook

Steun ons en word lid van Gents MilieuFront

De MilieuAdviesWinkel is het servicepunt duurzaam wonen en bouwen van Gents MilieuFront.
Voor slechts 5 euro per jaar ben je lid en steun je onze werking. Lees er meer over op de website van Gents MilieuFront vzw.

GMFlogowit

Over ons

De MilieuAdviesWinkel is het servicepunt duurzaam wonen en bouwen van het Gents MilieuFront (GMF vzw).

Sinds 2002 geven wij duurzaam (ver)bouwadvies aan particulieren en lokale besturen en zijn daarmee pionier in Vlaanderen!

Contact Info