Nieuws
Op stap met renovatie-adviseur Dominique

Op stap met renovatie-adviseur Dominique

14 januari 2023 om 16u26

In de Frontaal lente 2022 las je al dat onze MilieuAdviesWinkel sinds 2002 meer dan 13.000 renovatie-adviezen gaf aan Oost-Vlaamse burgers. En dit jaar werd de kaap van 1.000 verleende adviezen nu reeds overschreden. Duizelingwekkende aantallen! Dringend tijd dus om even in te zoomen op zo’n gratis renovatie-advies. Daarom gaan we op stap met Dominique Girolami, één van de 24 adviseurs van MAW.

Korte kennismaking
Voordat Dominique aanbelt bij het statige huis van Margot in de Gentse binnenstad, werpt hij al een blik op de gevel en het dak. Oog voor detail is immers een essentiële eigenschap voor een renovatie-adviseur. Eenmaal binnen laat hij Margot eerst zelf vertellen over haar huis. Zo komt hij te weten dat ze er al meer dan tien jaar woont en intussen enkele verbouwingen achter de rug heeft. ‘Via een aantal basisvragen probeer ik de bewoners steeds op hun gemak te stellen en tegelijk wat kritische informatie te verzamelen’, licht Dominique toe. ‘Een renovatie-advies is geen controle. Onze bedoeling is vooral om opties mee te geven hoe bewoners hun huis energetisch kunnen renoveren, op hun eigen maat en binnen hun financiële situatie.’

Rondgang van dak tot kelder
Na de korte kennismaking start Dominique zijn rondgang door het huis, steeds van boven naar beneden. ‘Langs het dak gaat in elke woning potentieel veel warmte – en dus energie – verloren’, zegt hij. ‘Gelukkig bestaan er vaak andere oplossingen dan een dure dakvernieuwing.’ Margots dak blijkt volgens de huidige normen reeds voldoende geïsoleerd, wat Dominique haar duidelijk aangeeft. ‘Het advies wil in de eerste plaats inzichten geven. Als het goed is, zeggen we dat daarom ook.’
Omdat enkele ramen van Margot nog gewoon dubbel glas bezitten, adviseert Dominique driedubbel of hoogrendementsglas. Het raamschrijnwerk blijkt nog in goede staat, zodat alleen het glas vervangen kan worden en niet het volledige raam; een factor vier goedkoper!’ Dominique vermeldt bewust gemiddelde prijzen, zodat Margot exact weet waar ze aan toe is. Langzaam dalen we verder de trap af. Geen enkel detail ontsnapt aan de scherpe blik van Dominique. Hier en daar geeft hij concrete tips, o.a. over LED-verlichting, zonnepanelen en vloerisolatie. Op het terras bestudeert hij de goed geïsoleerde achtergevel. Bij de verwarming, die nu via een gascondensatieketel verloopt, zet Dominique de mogelijkheden voor een warmtepomp op een rij. De ideale oplossing van zonnepanelen, een lucht- waterwarmtepomp en goede isolatie blijkt hier niet zo evident. Over de ventilatie is de renovatie-adviseur dan weer zeer pragmatisch: ‘In een huis uit de 17 de -eeuw blijven sowieso kieren. Investeren in ventilatie is in dit geval minder zinvol.’ Hij raadt Margot aan om simpelweg haar  gezond verstand te gebruiken bij het verluchten.

Neergeschreven adviesverslag
Hoewel Dominique tijdens de rondgang alle onderdelen evalueert en zijn renovatie- expertise aanwendt om ter plaatse te adviseren, wordt achteraf nog een neergeschreven adviesverslag aan Margot bezorgd. Zo krijgt ze als eigenares duidelijk zicht op alles wat er op energetisch vlak goed en minder goed is aan haar huis, aangevuld met kant-en-klare tips voor een renovatie, voornamelijk gericht op de buitenschil. ‘Bewoners die hun badkamer willen renoveren, zijn bij mij niet aan het goede adres’, grapt Dominique.

Verdere begeleiding
Als Margot bijvoorbeeld effectief haar glas wil vervangen, kan Dominique haar daarin verder begeleiden. ‘Ik bezorg dan een lijst van betrouwbare aannemers, beoordeel en vergelijk offertes en volg zelfs de eventuele uitvoering op. Tot slot help ik nog met de premie-aanvraag.’ Dominique is zichtbaar trots dat hij via zo’n begeleidingstraject echt renovaties in gang kan zetten. ‘Sowieso begint alles met een eerste advies, omdat je zo voor bewoners helder weergeeft wat de mogelijkheden én de prioriteiten zijn van hun woning, in functie van hun budget.’

Dominique als renovatie-adviseur
Net als een groot deel van de renovatie-adviseurs is Dominique deeltijds architect (80%) en werkt hij daarnaast op zelfstandige basis voor MAW (20%). Die combinatie vindt hij ideaal. ‘Als bio-ecologisch architect begeleid ik meestal een bemiddeld publiek met specifieke wensen, terwijl ik als renovatie-adviseur in principe iedereen kan helpen. Het fijnste is om mensen met een beperkt budget een oplossing te bieden, zodat hun energierekening daalt en hun wooncomfort verhoogt. Wist je trouwens dat een energetische investering soms via een renteloze energielening ondersteund kan worden? Zo draag ik mijn steentje bij om de wereld een stukje socialer en duurzamer te maken. En natuurlijk voelt het goed, wanneer mensen oprecht dankbaar zijn!’ Dominique verleent trouwens enkel renovatie-advies binnen Gent, omdat hij zo alle verplaatsingen per fiets kan doen. Hop naar het volgende advies!

Wil je ook weten hoe je huis energie kan besparen? Meld je hier aan voor een gratis renovatie-
advies in Gent of omstreken.

Dit artikel werd geschreven door An Van Hemeldonck voor Frontaal (editie zomer 2022), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto's: Nathalie Samaes

Facebook

Steun ons en word lid van Gents MilieuFront

De MilieuAdviesWinkel is het servicepunt duurzaam wonen en bouwen van Gents MilieuFront.
Voor slechts 5 euro per jaar ben je lid en steun je onze werking. Lees er meer over op de website van Gents MilieuFront vzw.

GMFlogowit

Over ons

De MilieuAdviesWinkel is het servicepunt duurzaam wonen en bouwen van het Gents MilieuFront (GMF vzw).

Sinds 2002 geven wij duurzaam (ver)bouwadvies aan particulieren en lokale besturen en zijn daarmee pionier in Vlaanderen!

Contact Info