FAQ

Dikte dakisolatie

02 mei 2017 om 11u57

Vraag

Ik wens mijn dak zelf te isoleren en dacht aan 12cm glaswol tussen de kepers (gordingendak). Is dit voldoende?

Antwoord

Algemene regel is: hoe meer dakisolatie, hoe beter ;-)  Uiteraard zijn er steeds constructieve, financiële en logische beperkingen.

Maar warmte stijgt en zodoende is dakisolatie wel de eerste en belangrijkste stap in het reduceren van de energievraag en bijhorende -kost.

Die 12cm is dan ook het absolute minimum. Wij adviseren bij renovatie minstens 25cm isolatie na te streven in het dak, afhankelijk van de isolatiewaarde van het gebruikte materiaal. Dat zou dan die 17 + 6,5 zijn bijvoorbeeld. Maar elke cm telt en dan is 12 beter dan niks.

Betreft isolatiemateriaal adviseren wij bio-ecologische materialen:

  • houtwol, houtvezel, hennep, cellulose, vlas;

  • Aanvaardbaar zijn de klassieke rotswol en glaswol.

De isolatie dient in elk geval tot tegen het onderdak aangedrukt te worden. Een luchtspouw tussen onderdak en isolatie geeft immers kans op het nat worden van de isolatie door condensatie op de binnenzijde van het onderdak.

Verder mag u het dampscherm aan de warme zijde van de isolatielaag niet vergeten. U kan hiervoor kiezen tussen een dampremmende folie of een OSB-plaat van minstens 12,5 mm dikte (doet tevens dienst als damprem en is makkelijker af te werken of kan zelfs als afwerking gebruikt worden).

Bij een gordingendak is het volledig luchtdicht maken van de dampremmende laag bij volledige isolatie (tot en met de gordingenlaag) praktisch makkelijker. Voorzie daarvoor een bijkomende tussenstructuur van gording tot gording, waarop u meteen het dampscherm en de afwerking kan plaatsen.

Facebook

Steun ons en word lid van Gents MilieuFront

De MilieuAdviesWinkel is het servicepunt duurzaam wonen en bouwen van Gents MilieuFront.
Voor slechts 5 euro per jaar ben je lid en steun je onze werking. Lees er meer over op de website van Gents MilieuFront vzw.

GMFlogowit

Over ons

De MilieuAdviesWinkel is het servicepunt duurzaam wonen en bouwen van het Gents MilieuFront (GMF vzw).

Sinds 2002 geven wij duurzaam (ver)bouwadvies aan particulieren en lokale besturen en zijn daarmee pionier in Vlaanderen!

Contact Info