terug naar startpagina home  sitemap  organisatie  contact  vraag
- MilieuAdviesWinkel -
 Duurzaam bouwen
 Welke vragen eerst?
 Bouwtips
 Isolatie
 Thermische Isolatie
 Isoleren = een must
 Wetgeving
 Isolatiedikten en parameters
 Isolerende beglazing
 Effecten op het milieu
 Voor- en nadelen
 hoeveelheid glas
 Raamkaders en isolerende afstandshouders
 Voorzetramen
 Koudebruggen
 Warmteverliezen
 Vloeren
 Muren en gevels
 Daken
 Passiefhuizen
 Akoestische isolatie
 Ventilatie
 Verwarming
 Warm Water
 Water
 Elektriciteit
 Materialen en constructie
 Rond jouw huis
 Bouwblogs
 Wonen
 (Ver)bouwadvies
- Duurzame artikelen -
- Mobiliteit -
- Afval -
- Voeding -
- Tuin -
- Luiers en textiel -
- Ethisch bankieren -
- WisselStroom -
- Links -
Zoeken

De MilieuAdviesWinkel is een project van het
Gents MilieuFront Klik hier voor meer informatie
MilieuAdviesWinkel > Duurzaam bouwen > Bouwtips > Isolatie > Thermische Isolatie > Isoleren = een must > Isolerende beglazing > Voorzetramen

Voorzetramen

Het plaatsen van isolerende beglazing kan het uiterlijk van het huis veranderen. Bestaande dunnere houten kaders kunnen niet altijd het zwaardere glas dragen. Het kan ook zijn dat bij een monument of bij fraai oud schrijnwerk vervanging uit esthetische overweging of om historische redenen niet wenselijk is.

Oplossingen

 • Voorzetramen die aan de binnenkant worden geplaatst kunnen een oplossing zijn. Dit is een enkel glas  dan met een tussen afstand van 12mm naast het bestaande glas wordt gezet waardoor je een luchtspouw krijgt, vergelijkbaar met dubbel glas.
  Voorzetramen worden meestal met behulp van glaslatten in de sponning van het raam of kozijn bevestigd. Door de sponning iets uit te frezen past dan meestal nog isolerend glas van 21 mm dikte (een binnen- en een buitenruit van 4 en 5 mm dik en een spouw van 12 mm).
  Indien het raam of kozijn te dun is om uit te frezen, kan je de plaatsing van voorzetramen met coating overwegen.
 • Je kan ook opteren voor voorzetramen met een eigen kader. In verscheidene oude herenhuizen is dit systeem toegepast. Je moet dan wel tweemaal een venster openen wil je het venster openen en het vergt meer houtmateriaal.

Tips

 • Isolerend glas is meer dan twee keer zo zwaar dan enkelglas. Bestaande draairamen en deuren moeten dit gewicht aankunnen. Vervanging van de scharnieren is daarom vaak nodig. Hoeken van kozijnen en deuren kunt u versterken met kozijnhaken. Kies zoveel mogelijk voor roestvrij materiaal.
 • Sinds kort zijn ook voorzetramen met warmtereflecterende coating verkrijgbaar. Een uitkomst bij bijzondere renovatiegevallen, zoals met glas in lood of andere authentieke details. Bij zorgvuldige plaatsing door een glaszetter bereiken voorzetramen met coating dezelfde U-waarde als HR glas
 • Isolerend glas kan niet zonder meer in oude aluminium en stalen kozijnen geplaatst worden. Deze kozijnen hebben geen thermische onderbreking waardoor ze onvoldoende isoleren (dit doet de isolerende werking van het glas deels teniet). Met isolerend glas zal vaak condensvorming op het metaal optreden. Dit leidt tot vochtoverlast in uw woning.
  Kies in dat geval voor gewoon dubbelglas. Gewoon dubbel glas isoleert altijd nog veel beter dan enkel glas. Met gewoon dubbel glas is de kans op condens op het kozijn kleiner dan met HR glas.
  Of overweeg om het kozijn alsnog te vervangen. Je kan dan wel kiezen voor HR++ glas. Bovendien heb je dan een beter isolerend kozijn.

Bronnen en informatie:

 • Milieu Centraal

Externe links
http://www.milieucentraal.nl